🔥 30% akce jen do neděle 28. 4. + doprava ZDARMA.

Člověk zabývající se výrobou keramiky se nazývá

Jak se nazývá člověk zabývající se výrobou keramiky?

Člověk zabývající se výrobou keramiky se nazývá hrnčíř. Jeho činnost zahrnuje výrobu a zpracování hlíny a výrobu keramických výrobků pomocí různých technik, jako je hnětení, modelování, vytlačování, tvarování a lepení.

clovek_zabyvajici_se_vyrobou_keramiky_se_nazyva

Hrnčíř také může používat různé nástroje, jako je například kruh, nože, kladivo nebo hřeben, aby vytvářela různé tvary a vzory.

Ručně dělaná keramika se vyrábí po celém světě a je oblíbená pro svou jedinečnost a řemeslnou kvalitu. Některé oblasti, kde je keramická výroba tradiční a důležitou součástí kulturního dědictví, jsou například Japonsko, Čína a střední východ.

Proces výroby keramiky hrnčířem zahrnuje několik kroků:

  1. Výběr hlíny: Hrnčíř začíná tím, že si vybere vhodný druh hlíny pro daný výrobek. Hlína se obvykle nachází v přírodě a musí být očištěna od cizích příměsí a následně rozemleta na malé kousky.
  2. Hnětení hlíny: Hrnčíř poté hlínu hněte, aby z ní vytvořil hladkou hmotu, která se snadno tvaruje. Tento proces se obvykle provádí ručně nebo pomocí speciálního hrnčířského stroje.
  3. Tvarování hlíny: Hrnčíř pak používá různé techniky, jako je modelování, vytlačování nebo tvarování pomocí formy, aby z hlíny vytvořil požadovaný tvar keramického výrobku. Může také používat nástroje, jako je kruh nebo nože, aby vytvářel různé vzory a detaily.
  4. Sušení hlíny: Poté, co hrnčíř vytvoří požadovaný tvar keramického výrobku, hlína musí vyschnout, než bude možné ji péct. Tento proces může trvat několik hodin nebo i dní, v závislosti na velikosti a tvaru výrobku.
  5. Výpal: Po úplném vyschnutí se keramický výrobek vloží do pece a při vysoké teplotě se vypálí, aby získal pevnost a odolnost. Tento proces se nazývá výpal a je klíčový pro kvalitu a trvanlivost keramiky.
  6. Glazování a finální úpravy: Po výpalu může hrnčíř výrobek pokrýt glazurou, aby mu dodal lesk a ochranu. Poté mohou být provedeny další finální úpravy, jako je například lepení.

Podívejte se na ručně dělanou japonskou keramiku