🔥 30% akce jen do neděle 28. 4. + doprava ZDARMA.

Nejlepší sojová omáčka

Všichni známe sójovou omáčku z malých plastových pytlíčků, které se dodávají s jídlem a z lahví, které jsou vždy na stolech v asijských restauracích. To je jen špička ledovce sójových omáček. Stejně jako pálivé omáčky nebo hořčice existuje široká škála sójových omáček s různými příchutěmi a různým použitím.

nejlepsi_sojova_omacka_tozame_2

Když byste si měli koupit jen jednu sojovou omáčku do lednice tak ať je to Kikkoman. Tato sojovka je k dostání téměř v každém supermarketu, velkém obchodě i na Rohlíku, takže nikdy nemáte daleko k jedné z nejlepších sójových omáček.

Všichni si Kikkoman chválí za to, jak dobře se v ní snoubí sladkost, slanost a trochu kyselé octové chuti. Přesně tak by měla sójová omáčka chutnat. V Tozame tuto sojovou omáčku zbožňujeme, ať už se sushi nebo klasickým dochucovadlem k oblíbeným polévkám Ramen, Udon, Pho Bo a dalším.

nejlepsi_sojova_omacka_tozame_1

Sójová omáčka má za primární chuť sůl a to je v pořádku. Přesně takovou chuť potřebujete při přípravě skvělých pokrmů, abyste zvýraznili chutě všech ostatních ingrediencí. Jen nezapomeňte: Při použití velkého množství sójové omáčky v receptech můžete sůl vynechat.

Až si budete chtít pochutnat na oblíbeném sushi, doporučujeme sojovou omáčku nalít nejdříve do misek na sojovku, které mají většinou do 8 cm v průměru. Následně můžete namáčet a nechat fascinovat svoje chuťové pohárky.

Co je to sojová omáčka

Sójová omáčka je tekuté koření čínského původu, tradičně vyráběné z fermentované pasty ze sójových bobů, praženého obilí, solného nálevu.

Ve své současné podobě tzv. sojovka vznikla asi před 2 200 lety za dynastie Chan ve staré Číně a rozšířila se po celé východní a jihovýchodní Asii, kde se používá při vaření a jako koření.

nejlepsi_sojova_omacka_tozame_3

Jak se sojovka dostala do Japonska

Původně bylo běžným japonským kořením gyoshō (魚醤), které bylo na bázi ryb. Když v 7. století přišel do Japonska z Číny buddhismus, zavedl vegetariánství a přinesl s sebou mnoho produktů na bázi sóji, jako je sójová omáčka, která je v Japonsku známá jako shōyu (醤油). S vývozem šoju začala v roce 1647 Nizozemská východoindická společnost.

Tím se krásnou oklikou dostáváme k tomu, proč se sojová omáčka Kikkoman vyrábí převážně v Nizozemí.