Tento měsíc doprava zdarma.

Japonská polévka Ramen

Co je Ramen?

Ramen je fantastický, japonský a prostě oishii (velmi dobře chutnající), ale co je to za pokrm a proč je tak populární po celém světě?

Jednoduše řečeno, ramen je japonská nudlová polévka, která se skládá z bohatého ochuceného vývaru (většinou dlouho taženého), jednoho z různých druhů nudlí a vybraného masa nebo zeleniny, často doplněná vařeným vejcem. V Japonsku je ramen považován za rychlé jídlo a mnoho malých restaurací a pouličních prodejců nabízí misku této lahodné polévky na zahřátí.

Obsah článku

Ramen se nejčastěji podává ve vlastnoručně dělaných keramických miskách specifického tvaru. Misky na polévku Ramen jsou otevřené a mají ve spod – do ruky padnoucí – část pro lepší držení. Podívejte se na pravé japonské misky na Ramen od značky Made in Japan.

japonska_polevka_ramen_tozame

Miska na Ramen

Ramen si můžete vychutnat z jakékoliv misky na polévku. Z naší zkušenosti si doporučujeme vychutnat Ramen z keramických misek, které jsou na tento druh polévky konkrétně vyrobeny. Mají otevřený tvar, aby se do misky vešlo více surovin a zároveň se z misky dobře srkalo. Vybrat si můžete z více kolekcí:

keramicka_miska_na_polevku_ramen_tozame_earth_and_sky_made_in_japankeramicka_miska_na_polevku_ramen_tozame_nin_rin_made_in_japankeramicka_miska_na_polevku_ramen_tozame_converging_made_in_japankeramicka_miska_na_polevku_ramen_tozame_steel_grey_made_in_japankeramicka_miska_na_polevku_ramen_tozame_aurora_made_in_japankeramicka_miska_na_polevku_ramen_tozame_white_star_made_in_japan

Kde má japonský Ramen tradici?

Pokrm ramen je značně regionalizovaný, v různých oblastech Japonska se podávají různé varianty, ačkoli všechny varianty vycházejí ze stejného konceptu vývaru a nudlí. Níže se podíváme na různé dostupné styly ramenu a ingredience, které se v nich používají.

Jak se připravuje Ramen?

Příprava autentického japonského ramenu může být obtížná kvůli časové náročnosti přípravy lahodného vývaru, do kterého se přidávají nudle a přísady. Vynaložený čas však stojí za výsledek – bohatý a chutný autentický japonský recept, který si opravdu vychutnáte.

Ramen má mnoho variant, zejména díky druhu použitého vývaru, druhu nudlí a rozmanitosti zvolených příloh. Základní kroky přípravy ramenu však lze aplikovat na každou variantu.

K přípravě Ramenu je nejprve třeba vytvořit vývar. Jakmile se rozhodnete, který vývar použijete, přejděte k přípravě zálivek. Níže najdete seznam oblíbených zálivek, včetně Chashu (vepřové maso) a Tamago (marinované vejce).

Jakmile si vyberete vývar a zálivku, zbývají už jen charakteristické nudle ramen. Ty se vyrábějí ve všech tvarech a velikostech a tvoří podstatu polévky ramen.

Styly vývaru ramen

Jednou ze základních ingrediencí ramenu je vývar, který tvoří převážnou většinu výsledného pokrmu. Ne všechny vývary jsou však stejné, zde jsou uvedeny nejoblíbenější druhy vývarů - např.:

  • Shio (slaný) - známý jako Shio Tare, tyto vývary jsou často čiré nebo světlé a bývají spojovány s kuřecím masem, rybami nebo zeleninou. Tento styl vývaru je tradičně nejlehčí a bývá používán, pokud má být vývar výraznou chutí pokrmu.
  • Shoyu (sójová omáčka) - známý jako shoyu tare, tento vývar je nejstarším ze stylů vývaru a obvykle se vyrábí ze směsi kuřecího nebo zeleninového vývaru a sójové omáčky. Tento styl vývaru je v Japonsku velmi oblíbený a často se kombinuje s kuřecím masem nebo mořskými plody, velmi zřídka se používá s vepřovým masem. Tento styl vývaru je často slaný a sladký a dobře se kombinuje s mnoha oblíbenými přísadami Ramenu.
  • Miso - novější přídavek do vývaru ramen, do kterého se nyní často přidává pasta miso, která vytváří výraznou pikantní chuť. Použití miso je v ramenu velmi dobře patrné na první pohled, protože vývar je díky němu spíše neprůhledný než čirý. Zatímco Shio a Shoyu se používají k doplnění a zvýraznění chuti vývaru, pasta miso se používá k vytvoření zcela samostatné a komplexní chuti.
  • Tonkotsu - poněkud odlišná varianta vývaru ramen, tonkotsu používá buď shio, nebo shoyu a vývar z vařících se vepřových kostí. Tento vývar má často bělavou barvu a výrazně se liší od ostatních výše uvedených druhů. Tonkotsu je méně častý než ostatní vývary, ale přesto je v Japonsku považován za oblíbený pokrm ramen.

Nudle ramen

Stejně jako výrazný vývar jsou velmi důležitou součástí ramenu nudle. Dodávají pokrmu chuť a obsah a hrají stejně důležitou roli jako ostatní ingredience.

Ramen nudle se obvykle vyrábějí s louhovou vodou (roztokem uhličitanu draselného), která jim dodává žlutou barvu, jež je s ramenem často spojována, a také jim pomáhá získat dobrou strukturu, aby se neztratily ve vývaru. Nudle ramen mohou mít různé tvary a velikosti, v některých oblastech Japonska se podávají rovné nudle, v některých kudrnaté, záleží na tom, kde se nacházíte.

Přílohy pro Ramen

Když už jsme se rozhodli pro vývar a nudle, dalším prvkem lahodného ramenu jsou zálivky, zde jsou některé z oblíbených zálivek, které se v něm pravidelně objevují.

  • Chashu - jedná se o plátky pečeného nebo dušeného vepřového masa, které jsou často sladké.
  • Kamaboko - jedná se o plátky ryby vařené v páře.
  • Tamago - vejce uvařené natvrdo, na měkko nebo často marinované. Ta jsou velmi oblíbená téměř na všech druzích ramenu.
  • Nori - Nori neboli mořské řasy jsou díky mnoha výživným látkám běžnou přílohou ramenu.
  • Menma - Jedná se o ochucené nebo často fermentované bambusové výhonky.
  • Kukuřice - Textura a chuť kukuřice se často používá k přidání dalšího prvku do pokrmů ramen.