Tento měsíc doprava zdarma.

Japonská čajová keramika

Japonská čajová keramika je tématem sama o sobě. Nejdříve si popíšeme jakou má japonská čajová keramika tradici, použití při obřadech a nakonec – to nejdůležitější – jak si užit tyto ručně vyráběné kousky u nás doma.

japonska_cajova_keramika_tozame_1 japonska_cajova_keramika_tozame_4 japonska_cajova_keramika_tozame_3 japonska_cajova_keramika_tozame_2 japonska_cajova_keramika_tozame_5

Tradice

Japonská čajová keramika je ceněna čajovými lidmi (tzv. chajin) pro vlastnosti, které zdaleka přesahují pouhou užitnou hodnotu (bavíme se tu spíše o kusech umění). Při rituálním tradičním čajovém obřadu (tzv. chanoyu, doslova „horká voda na čaj”) získávají jednotlivé nádoby velmi osobní význam.

Vynikající kusy dokonce dostávají jména od svých tvůrců nebo častěji od svých majitelů. Pro každý čajový obřad se hostitel snaží vybrat ty správné nádoby a náčiní pro danou příležitost, roční období a očekávané hosty.

Tady se bavíme bohužel o keramice, která je pro většinu lidí nedostupná, protože je vyráběna v jednotkách kusů ročně a dosahuje horentních pořizovacích sum. To ale neznamená, že nemůžete dávat svým hrníčkům a konvičkám jména, právě naopak.

japonsky_cajovy_obrad_tozame
cajovy_set_tozame

Tradiční postup obřadu

Často se setkáváme s mylnou představou, že japonský čajový obřad spočívá pouze v přípravě a vychutnávání čaje určitým rituálním způsobem. Není tomu tak. Čajový obřad je velmi propracované syntetické umění, které zahrnuje různé oblasti, jako je výtvarné umění, umělecká řemesla, poezie, japonské malby a kaligrafie, ikebana (aranžování japonských květin), architektura čajoven, zahradní design, kaiseki (japonské jídlo o plném chodu) a tradiční cukrářství

Na tradiční čajový obřad spíš doporučíme zaletět do Japonska nebo najít šikovného milovníka tohoto umění v ČR. Doma si jej v plném rozsahu uděláte těžko.

Čajový obřad doma „po svém”

Není problém si upravený čajový obřad udělat doma v dostupnější variantě. Budete k tomu potřebovat:

  • Japonský čajový set nebo kombinaci konvice a hrníčků (na Tozame.cz koupíte ručně vyráběné čajové sety od japonských mistrů za odpovídající ceny)
  • Kvalitní čaj podle vlastních preferencí (osobně nakupuji v ManuTea, kde se vším poradí a mají krásné čaje z různých zemí a různých cenových hladin – vybere si každý)
  • Pohodové místo, kde si čaj užijete – může to být u krbu v obývacím pokoji, na zemi se svíčkami, ve vaně, kdekoliv, kde Vám bude příjemně

Jakmile máte vše potřebné, už stačí dodržet základní pravidla pro louhování zakoupeného čaje, zvolit vhodnou společnost nebo samotu a užít si čas pro sebe tak, jak si zasloužíte. Přejeme krásné chvíle u krásného čaje.