Jak vybrat nůž
Jak si vybrat ten správný nůž?
Nože jsou všudypřítomnými a nezbytnými nástroji, které lidstvo používá již od pradávna. I v dnešní době mají své nezastupitelné místo a zřejmě si ho udrží i v budoucnosti.
Výběr správného nože je však zcela individuální záležitostí, ačkoli existuje jedno rozhodující kritérium: Nůž musí být ostrý!
Tupý nůž není jen špatnou vizitkou majitele, ale také představuje nebezpečí. Používání tupého nože vyžaduje větší sílu a hrozí, že vám ruka sklouzne a poraníte se. A to nechcete.
Tohle nejspíš nevíte, ale ostrý nůž je také klíčový pro uchování čerstvosti nakrájených potravin. Pokud řez není ostrý a čistý, potravina se roztrhá, šťáva z ní vytéká a do nerovných ploch se snadno dostávají bakterie, což rychle vede k její zkáze.
Samozřejmě je důležité, aby se nůž líbil. Kromě atraktivního vzhledu a praktické hodnoty je však klíčový také příjemný pocit. Nůž by měl dobře padnout do ruky, nesmí klouzat a neměl by být příliš těžký.
Bezpečnostní a hygienické požadavky jsou dalším důležitým hlediskem při výběru nože. Musí být snadno omyvatelný a vydržet náročné používání.
Shrnutí
- Nůž musí být ostrý (dlouhodobě)
- Nůž musí být bezpečný
- Nůž musí být dobře omyvatelný
- Nůž musí dobře padnout do ruky
- Nůž může být kusem umění
Japonské nože značky Yaxell splňují všechny tyto požadavky naprosto dokonale: jsou nadpřirozeně ostré a jejich ostrost vydrží desetiletí. Každý kus je stejně precizně vyvážený – stejně jako samurajský meč. Jedná se o kus umění, díky kresbě na čepeli, jemných tvarů rukojeti a fantastickou strukturou rukojeti. Konstrukce nože zabraňuje lepení potravin a nečistot. A navíc každý nůž je jedinečný. Na světě neexistují dva naprosto stejné. Buďte originální.
Ať už jste profesionálním šéfkuchařem nebo jen tím vášnivým, kvalitní nástroje jsou nezbytné pro přípravu skvělých jídel. A základem každé dobré sady nožů jsou právě ty správné nože Yaxell.