Tento měsíc doprava zdarma.

Jak vybrat nůž

Jak si vybrat ten správný nůž?

Nože jsou všudypřítomnými a nezbytnými nástroji, které lidstvo používá již od pradávna. I v dnešní době mají své nezastupitelné místo a zřejmě si ho udrží i v budoucnosti.

jak_vybrat_nuz_yaxell_tozame

Výběr správného nože je však zcela individuální záležitostí, ačkoli existuje jedno rozhodující kritérium: Nůž musí být ostrý!

Tupý nůž není jen špatnou vizitkou majitele, ale také představuje nebezpečí. Používání tupého nože vyžaduje větší sílu a hrozí, že vám ruka sklouzne a poraníte se. A to nechcete.

japonsky_nuz_yaxell_tozame_jak_vybrat nuz

Tohle nejspíš nevíte, ale ostrý nůž je také klíčový pro uchování čerstvosti nakrájených potravin. Pokud řez není ostrý a čistý, potravina se roztrhá, šťáva z ní vytéká a do nerovných ploch se snadno dostávají bakterie, což rychle vede k její zkáze.

Samozřejmě je důležité, aby se nůž líbil. Kromě atraktivního vzhledu a praktické hodnoty je však klíčový také příjemný pocit. Nůž by měl dobře padnout do ruky, nesmí klouzat a neměl by být příliš těžký.

Bezpečnostní a hygienické požadavky jsou dalším důležitým hlediskem při výběru nože. Musí být snadno omyvatelný a vydržet náročné používání.

Shrnutí

  1. Nůž musí být ostrý (dlouhodobě)
  2. Nůž musí být bezpečný
  3. Nůž musí být dobře omyvatelný
  4. Nůž musí dobře padnout do ruky
  5. Nůž může být kusem umění

Japonské nože značky Yaxell splňují všechny tyto požadavky naprosto dokonale: jsou nadpřirozeně ostré a jejich ostrost vydrží desetiletí. Každý kus je stejně precizně vyvážený – stejně jako samurajský meč. Jedná se o kus umění, díky kresbě na čepeli, jemných tvarů rukojeti a fantastickou strukturou rukojeti. Konstrukce nože zabraňuje lepení potravin a nečistot. A navíc každý nůž je jedinečný. Na světě neexistují dva naprosto stejné. Buďte originální.

jak_vybrat_nuz_yaxell_tozame_2

Ať už jste profesionálním šéfkuchařem nebo jen tím vášnivým, kvalitní nástroje jsou nezbytné pro přípravu skvělých jídel. A základem každé dobré sady nožů jsou právě ty správné nože Yaxell.