Tento měsíc doprava ZDARMA.

Člověk zabývající se výrobou keramiky se nazývá

Jak se nazývá člověk zabývající se výrobou keramiky?

Člověk zabývající se výrobou keramiky se nazývá hrnčíř. Jeho činnost zahrnuje výrobu a zpracování hlíny a výrobu keramických výrobků pomocí různých technik, jako je hnětení, modelování, vytlačování, tvarování a lepení.

clovek_zabyvajici_se_vyrobou_keramiky_se_nazyva

Hrnčíř také může používat různé nástroje, jako je například kruh, nože, kladivo nebo hřeben, aby vytvářela různé tvary a vzory.

Ručně dělaná keramika se vyrábí po celém světě a je oblíbená pro svou jedinečnost a řemeslnou kvalitu. Některé oblasti, kde je keramická výroba tradiční a důležitou součástí kulturního dědictví, jsou například Japonsko, Čína a střední východ.

Proces výroby keramiky hrnčířem zahrnuje několik kroků:

  1. Výběr hlíny: Hrnčíř začíná tím, že si vybere vhodný druh hlíny pro daný výrobek. Hlína se obvykle nachází v přírodě a musí být očištěna od cizích příměsí a následně rozemleta na malé kousky.
  2. Hnětení hlíny: Hrnčíř poté hlínu hněte, aby z ní vytvořil hladkou hmotu, která se snadno tvaruje. Tento proces se obvykle provádí ručně nebo pomocí speciálního hrnčířského stroje.
  3. Tvarování hlíny: Hrnčíř pak používá různé techniky, jako je modelování, vytlačování nebo tvarování pomocí formy, aby z hlíny vytvořil požadovaný tvar keramického výrobku. Může také používat nástroje, jako je kruh nebo nože, aby vytvářel různé vzory a detaily.
  4. Sušení hlíny: Poté, co hrnčíř vytvoří požadovaný tvar keramického výrobku, hlína musí vyschnout, než bude možné ji péct. Tento proces může trvat několik hodin nebo i dní, v závislosti na velikosti a tvaru výrobku.
  5. Výpal: Po úplném vyschnutí se keramický výrobek vloží do pece a při vysoké teplotě se vypálí, aby získal pevnost a odolnost. Tento proces se nazývá výpal a je klíčový pro kvalitu a trvanlivost keramiky.
  6. Glazování a finální úpravy: Po výpalu může hrnčíř výrobek pokrýt glazurou, aby mu dodal lesk a ochranu. Poté mohou být provedeny další finální úpravy, jako je například lepení.

Podívejte se na ručně dělanou japonskou keramiku